Van tweedehands naar vintage: gebruikte spullen zijn zó 2022

Een aantal jaren terug was de verkoop van tweedehands spullen nog vooral een taak van Marktplaats, de kringloopwinkel en het leuke vintage winkeltje op de hoek. Veel Nederlanders haalden er hun neus voor op: gebruikte spullen van een ander kopen was weggelegd voor de minder bedeelden of enkel een leuke sport op Koninginnedag. Vandaag de dag is wel anders. Tweedehands platformen groeien enorm en er komen steeds meer nieuwe initiatieven bij. Wat gaat deze trend ons brengen in 2022?
Vandaag zag ik weer de commercial van Vinted: een goed ontwikkeld platform dat de verkoop van tweedehands kleding in een ‘nieuw jasje’ heeft gestoken. Met succes. Gisteren was ik met mijn kinderen bij de Noppes – onze lokale kringloopwinkel – waar je echt over de hoofden van de aanwezigen kon lopen. En rijen bij de kassa. Vorige week las ik op De Ondernemer met veel interesse het artikel over Whoppah: een tweedehands platform met kwalitatieve design meubelen dat een flinke groei doormaakt. Curatie drijft hun business.
quote_open_yellow
Gisteren was ik bij onze lokale kringloopwinkel Noppes, waar je echt over de hoofden van de aanwezigen kon lopen.
quote_close_yellow

Duurzamere economie

Ja, het is een feit, consumenten hechten steeds meer waarde aan het hergebruik van producten en ze streven in toenemende mate naar een duurzamere economie. Een zeer welkome ontwikkeling als je het mij vraagt en een trend waar ook de gevestigde orde graag op inspringt.

Zo denk ik aan de Zeeman. Sinds juni kan je bij de Zeeman ook terecht voor tweedehands kleding. Ze zijn een samenwerking aangegaan met de sociale organisatie ‘Het Goed’ en naast dat je je kleding bij vijftig winkels kunt inleveren, kun je nu ook bij zes winkels terecht om gebruikte kleding te kopen. Voelt goed dat Zeeman dit doet. Het past oprecht bij hun missie om, zoals ze zelf zeggen, zuinig te zijn. En het bijzondere is dat ze vooral jongeren aanspreken met deze collectie. Want ja, tweedehands is niet alleen duurzaam, maar ook hip.Ja, het is een feit, consumenten hechten steeds meer waarde aan het hergebruik van producten en ze streven in toenemende mate naar een duurzamere economie. Een zeer welkome ontwikkeling als je het mij vraagt en een trend waar ook de gevestigde orde graag op inspringt.

Zo denk ik aan de Zeeman. Sinds juni kan je bij de Zeeman ook terecht voor tweedehands kleding. Ze zijn een samenwerking aangegaan met de sociale organisatie ‘Het Goed’ en naast dat je je kleding bij vijftig winkels kunt inleveren, kun je nu ook bij zes winkels terecht om gebruikte kleding te kopen. Voelt goed dat Zeeman dit doet. Het past oprecht bij hun missie om, zoals ze zelf zeggen, zuinig te zijn. En het bijzondere is dat ze vooral jongeren aanspreken met deze collectie. Want ja, tweedehands is niet alleen duurzaam, maar ook hip.

Grote merken die hun aanbod met tweedehands uitbreiden, omdat de consument erom vraagt

Een andere speler die sinds twee weken is ingesprongen op de tweedehands behoefte is Zalando. Pre-owned noemen ze het. Mijn eerste reactie toen ik het las was positief; het is toch super dat een grote partij als Zalando zijn steentje bij wil dragen aan een duurzamere economie? Dat oordeel veranderde helaas snel. Aan het einde van het artikel stond geschreven dat aanbieders van gebruikte kleding bij verkoop een vergoeding krijgen in de vorm van cadeaubonnen van Zalando. Met als toelichting: om nieuwe transacties aan te wakkeren. Mij bekruipt hier dan toch een gevoel van greenwashing. Jammer.

Maar wat het motief ook is, het eind is niet in zicht. Komend jaar gaan we nog meer nieuwe tweedehands initiatieven zien ontstaan en groeien. Nieuwe platformen die een niche bedienen, grote merken die hun aanbod met tweedehands uitbreiden. Omdat de consument er om vraagt, maar ook omdat het als ondernemer een mooie manier is om maatschappelijk je steentje bij te dragen.

Lisette Schönhage

Lisette is een van onze Product Owners. En wát voor een?! Lisette voelt alles en iedereen haarfijn aan. Daardoor weet ze precies de juiste balans te vinden tussen het benutten van de techniek, het belang voor de business en de inzet van de developers. Lisette is gespecialiseerd in Agile development en business analyse, en deed haar ervaringen op bij de grote spelers, zoals Rabobank en Albert Heijn. Daar bracht ze niet alleen nieuwe proposities tot leven, maar innoveerde ze ook de IT infrastructuur. Als Product Owner bij Tom Orrow zorgt zij ervoor dat voor iedereen helder is wat er wanneer gebouwd moet worden, en alle zeilen worden bijgezet, om jouw droom-business werkelijkheid te maken.

Product Owner

Chat openen
1
Scan de code
Hallo! Wil je rechtstreeks contact met Petra?